Människan och myndigheten

Minns ni min vän Mr Javed? Mannen som tillsammans med sin fru och deras tre små barn flytt från tortyr, övergrepp och en säker död. Minns ni honom?

Om ni minns honom så vet ni sedan tidigare att han fick avslag på sin asylansökan och familjen om fem personer ska nu skickas tillbaka till sitt hemland. De räknar kallt med att de skriftliga dödshot de fått kommer verkställas. Mr Javed, hans fru och deras son kommer dödas. Döttrarna kommer säljas till barnsexhandel. Så står det i breven de fått. Jag har själv läst dem alla.

Familjens advokat har rekommenderat dem att söka jobb här i Sverige. Tydligen så kan ett fast arbete underlätta möjligheterna att få stanna. I och med detta har jag, min man och Mr Javed kämpat för att hitta ett jobb till honom. Jag la ut en enklare CV samt ett rop på hjälp här i bloggen (ett inlägg som delades hundratals gånger vilket jag och Mr Javed är innerligt tacksamma för!) vi har intervjuats av Sveriges Radio och via den vägen vädjat om hjälp samt följt upp alla de tips som rasat in via bloggen. Men framförallt och allra främst så har Mr Javed på egen hand, i stort sett dygnet runt, sökt ett arbete. Han har knackat dörr, besökt privata företag, besökt Arbetsförmedlingen och besvarat jobbannonser via nätet. Han söker enbart ”vita” jobb. Mr Javed är nämligen en ärlig man som betalar skatt för den inkomst han har. Han är en man som vill arbeta, som vill bidra och som vill försörja sin familj. Dessutom vill han överleva. Han vill att hans fru och son ska överleva och han vill att hans döttrar ska undgå att säljas i nätverk för pedofiler. Just barnsexhandeln är mycket utbredd i deras hemland.

Den 26:e februari i år får Mr Javed ett jobberbjudande från en restaurang i grannstaden. Jobbet är ”vitt” och fullt genomförbart eftersom Arbetsförmedlingen informerar Mr Javed om möjligheterna till ett så kallat Nystartsjobb.  En sådan tjänst innebär att Arbetsförmedlingen betalar en del av lönen under en begränsad tid. Det stödet resulterar i att restaurangen har råd att anställa Mr Javed. Provanställningen är på sex månader och därefter övergår kontraktet till en tillsvidareanställning. Mr Javed sköter noga kontakterna med både restaurangen och Arbetsförmedlingen. Ni kan inte ana lyckan våra vänner och vi kände när han fick beskedet! Nu var vi ett steg närmare vårt mål, ett steg närmare överlevnad. För det är det vi egentligen kämpar för. Det är det Mr Javed kämpar för. Målet är att den här familjen ska överleva. Att de ska leva. Inget annat.

Positivt besked!

Positivt besked!

 

 

 

 

I går besökte Mr Javed återigen Arbetsförmedlingen. Under kvällen ringer han mig i ren förtvivlan och berättar att förutsättningarna har förändrats. Arbetsförmedlingen har nu meddelat att han inte kan få Nystartsjobb, detta eftersom han inte har uppehållstillstånd. Vi var fullständigt chockade båda två! Vad menar Arbetsförmedlingen? De visste mycket väl redan i februari att Mr Javed är asylsökande, det står till och med i deras anteckningar om honom!

Vi trodde inte våra ögon när vi läste detta

Vi trodde inte våra ögon när vi läste detta

Till saken hör att Mr Javed har varit mycket noga med att försäkra sig om att jobbet skulle bli av. Han har vid upprepade tillfällen ställt frågan till ägaren av restaurangen. Efter att ha fått tydlig information om att jobbet skulle bli av slutade han således söka andra arbeten. Jag återkommer till det om en stund.

Jag har i dag talat med Mr Javeds handläggare på Arbetsförmedlingen. Hon har berättat för mig att hon fått ett förtydligande från den juridiska avdelningen om att asylsökande tydligen inte kan få Nystartsjobb. När jag googlar ”asylsökande + nystartsjobb” finner jag fort att det hon säger stämmer. Asylsökande kan inte få Nystartsjobb. Jag finner det oerhört märkligt att en handläggare på Arbetsförmedlingen inte tidigare känt till detta. När jag ifrågasätter förfarandet informerar handläggaren mig om att Mr Javed inte har fått något beslut i ärendet. När jag frågar vad texten jag har i min hand då innebär så svarar hon att det är information från Arbetsförmedlingen. Information?! Så det ni skriver i en persons akt är bara information och kan inte tas för någon som helst sanning? Jag kan för mitt liv inte förstå hur det är möjligt att Arbetsförmedlingen inte tänker ta något som helst ansvar för den information de har lämnat till Mr Javed. Mig veterligen är det enligt Arbetsförmedlingen oerhört viktigt att arbetssökande lämnar riktig och korrekt information till myndigheten. Tyvärr verkar det dock inte gälla åt båda hållen.

Så sammanfattat är läget detta:

Mr Javed hittade det han sökte. Ett ärligt jobb med goda chanser till tillsvidareanställning. Chefen på arbetsplatsen behövde ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen och blev informerad om att ansöka om Nystartsjobb. Mr Javed i sin tur fick information direkt från Arbetsförmedlingen om att asylsökande har möjlighet att få Nystartsjobb, detta förutsatt att de uppfyller villkoren som övriga arbetslösa. Villkor som Mr Javed också uppfyller! Nu hade han äntligen chansen! Därmed slutade Mr Javed att söka andra arbeten (det hade ju verkat märkligt att söka jobb och kanske få ett för att direkt tacka nej eftersom han redan har ett arbete). Därefter, ca tre veckor senare, ändrar sig plötsligt Arbetsförmedlingen och meddelar Mr Javed att de gett honom felaktig information. En information som de i mina ögon nu alltså inte tänker ta något som helst ansvar för. Det fullständigt vänder sig i magen på mig när verkligheten hinner i kapp mig.

Förstår ni vad det är jag säger? Jag talar om en av Arbetsförmedlingens anställda handläggare som gett en sådan felaktig information att den rent ut sagt kan orsaka en horribel skada för Mr Javed och hans familj. Enligt advokaten kan en anställning vara det som avgör. Och vad det är för avgörande vi kämpar för vet ni ju alla. Den information Mr Javed har fått av handläggaren kunde jag dessutom få fram med några enkla klick på google kunde, detta trots att jag inte är utbildad handläggare. Jag beklagar att Arbetsförmedlingens handläggare inte gjorde detsamma. Tänk vad några små klick på google hade kunnat betyda för min vän.

Så. Nu är Mr Javed utan jobb och med ett utvisningsbeslut vilande över sig. Kan ni föreställa er mörkret? Ångesten? Paniken? Vi talar om en död pappa, en död mamma, en död son och två flickor som säljs till barnsexhandel.

Jag säger inte att Arbetsförmedlingen ensam bär ansvar för familjens framtid. Absolut inte. Men jag tycker att Arbetsförmedlingen banne mig ska skämmas för att de ger en sådan felaktig information till en människa som redan är så utsatt. En information jag med lätthet kunde googla mig till. En information som de så här i efterhand inte verkar vilja ta något som helst ansvar för.

Om någon därute har ett förslag på en lösning så tar vi tacksamt emot den. För det här är rent ut sagt omänskligt. Så här får det inte gå till i Sverige 2015.

Men vet ni?

It just did.

/Mrs Martin, mars 2015.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Människan och myndigheten

 1. Ellen Wall skriver:

  Så här får det bara inte vara! Om vi alla hjälps åt att protestera kanske myndigheterna lyssnar på oss.

  Snälla dela, dela!

 2. Ulla-Karin skriver:

  Ytterligare ett bevis på bristande kunskaper hos myndighetspersonal.
  Han är säkert inte den enda som blivit felaktigt informerade.
  Hur som haver så är det fruktansvärt detta för denna familj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *