Feliz Navidad

Julen kom och julen gick. Julen. Den andra utan Tove.

23:e december blev inte i närheten så stressig som vi hade trott. Vi öste på här hemma under ett par timmar och åkte sen till svägerskan med familj. God sallad och kycklingspett, några timmar i deras stora vardagsrumssoffa med fötterna i Mr Martins knä. Ingen julstämning men dock ett avslappnat sinne. Lugnt och skönt.

Julaftonsmorgon. Jag fick en spikmatta (som jag önskat mig) samt Efva Attlings halsband ’Kärleksknuten’ (som jag varken önskat eller förväntat mig). Blev mycket överraskad och minst lika glad. Han är allt bra ändå, den där halvspanjoren som jag delar livet med. Barnen öppnar ett par klappar och vi dricker kaffe sittandes i soffan. Ute är vitt, ljust och lite kallt. Mr Martin och barnen går ned på nedervåningen medan jag står kvar på vardagsrumsmattan och tittar ut på det svaga vinterljuset. Pratar lite med Tove, önskar henne en God Jul och känner hur halsen snörs åt. Fan också. Nu kommer den. Sorgen! Försöker skaka mig av det svarta och lyckas faktiskt rätt bra. Tar med mig en kopp kaffe till badrummet, duschar varmt och länge. Kaffet har hunnit svalna när jag väl lindar in mig i ett badlakan. Skriver lite med D som jag mött via bloggen. Han har också svåra jular och skriver att den där glasbubblan man levde i när man var liten nog aldrig kan bli hel igen efter att en gång väl ha spruckit. Jag förstår att han har rätt i det och lite släpper pressen. Glasbubblan kan aldrig bli riktigt hel igen, det är ingen idé att jag sätter ribban för högt. Och med de orden slappnar jag av ytterligare lite till.

Julafton blir betydligt bättre än fjolårets. Familjen anländer, alla förutom jag och Mr Martin tittar på Kalle Anka (vi fixar i köket) och därefter äter vi tapas. Herregud så gott! Nio rätter var dock överdrivet många, nästa gång ska vi ”bara” göra fem. Det blir för mycket att smaka på och när man kom till sjätte rätten var man liksom redan mätt. Julklappsbingo och därefter julklappsspelet. Roligt och lite hetsande, alla ville vi ha grillbesticken från Weber! Mr Martin blev den lyckliga vinnaren så nu blir det grillat hela vintern skulle jag tro. Vi äter god efterrätt som min mormor har bakat och sen spelar vi spel in på småtimmarna. Vi har mycket trevligt och skrattar mycket. När jag mot morgonsidan kryper ner i sängen är jag glad över en fin julafton, nöjd över att den blev lättare än fjolårets samt lättad över att den äntligen är över.

10411719_10152931371187346_3122381380531158047_n

Ett axplock av all tapas.

På juldagen grillar vi hos fina vänner och på annandagen äter vi smarrig trerättersmiddag hos mamma och pappa. När annandagen tar slut vid midnatt inser jag att jag gillar julen ändå. Åtminstone i dess nya tappning. Men jag saknar Tove så hjärtat värker. Herregud vad det värker.

Julen 2014. Det finns inte så mycket mer att säga än att den blev bra (klart bättre än i fjol) samt att julstämningen åtminstone för min del förmodligen är död för alltid. Men det gick bra. Jag firade jul ändå. Det kändes som en lite lyxigare middagsbjudning med tomteinslag och extra förväntansfulla barn. Jag vill inte sluta fira jul men att fira den på traditionellt vis är nog över för min del. Vi får se hur jag känner inför nästa års jul. Fira vill jag. Men det blir aldrig som förr. Glasbubblan är som sagt för alltid trasig.

Jag hoppas att ni alla hade en bra, fin och skön jul och det oavsett hur ni valde att fira, eller inte fira, den.

/Mrs Martin, december 2014.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Feliz Navidad

  1. Rakel skriver:

    Skönt att höra att ni haft en bra familjehögtid!
    Här blir det inte mkt av det och det fungerar utmärkt! Bara man träffas så spelar ju inte maten ngn stor roll… men julskinka och sill är i särklass

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.